Technologie van zonnepanelen

Een fotovoltaïsch systeem (of PV-systeem) is opgebouwd uit een reeks zonnepanelen en een omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning, die wordt opgewekt in de zonnepanelen, om in normale wisselspanning. De wisselspanning kan meteen verbruikt worden in uw woning of bedrijf. Als er een overschot aan energie wordt opgewekt, wordt dit geleverd aan het elektriciteitsnet. Een groenestroomteller registreert hoeveel stroom uw zonne-energiesysteem oplevert. Door de koppeling van het zonnepaneel aan het elektriciteitsnet is een ononderbroken stroomlevering gewaarborgd.

Zonnepanelen worden meestal op een dak geplaatst maar kunnen ook losstaand geplaatst worden, bijvoorbeeld in een tuin. Alle soorten daken komen in aanmerking: dakpannen, leien, golfplaten, plat, sandwichpanelen, … Het dak mag niet teveel in de schaduw liggen en moet voldoende zon kunnen opvangen. Idealiter is het tussen zuidoost en zuidwest gericht, in een hoek van 20-60° graden. Voor elk type dak bestaan er geschikte bevestigingsmaterialen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse photo-voltaic) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen of fotovoltaïsche cellen die het zonlicht opvangen. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit meerdere lagen. Onder invloed van het licht gaat er tussen de lagen een elektrische (gelijk)stroom lopen.
Afhankelijk van het type silicium zet de cel een groter of een kleiner aandeel van het zonlicht om in elektriciteit. De zonnecellen worden onderling met elkaar verbonden en in een zonnepaneel geplaatst.

Verschillende types zonnecellen

  • Monokristallijn silicium
    Kleur: zwarte (donkerblauwe) cel
    Module efficiëntie: 15-20 %
    Fabricage: silicium wordt gesmolten en tot een cilindervormig kristal gevormd, waarin de kristallen in dezelfde richting liggen. Deze cilindervormige staaf silicium wordt in schijfjes versneden (wafers) om er zonnecellen van te maken.
  • Polykristallijn silicium
    Kleur: blauw gemarmerde cel
    Module efficiëntie: + 15 %
    Fabricage: vloeibaar silicium wordt in vierkante gietvormen gegoten en afgekoeld. Tijdens het koelproces komen de kristallen in willekeurige richtingen te liggen.
  • Dunnefilm
    Kleur: zwarte (donkerblauwe) cel
    Module efficiëntie: + 10 %
    Fabricage: dunnefilmtechnologie wordt gemaakt op basis van amorf silicium. Het heeft geen kristalstructuur, maar is onregelmatig gevormd.

Welk type kiezen?

Kristallijn silicium is de meest gebruikte technologie op dit moment. Het rendement van dit soort zonnecel ligt significant hoger dan dat van dunnefilmpanelen. Zo kan er op minder oppervlakte meer energie opgewekt worden. Vooral voor particuliere woningen, waarbij de ruimte beperkt is, is kristallijn silicium de beste keuze.

De keuze tussen monokristallijn en polykristallijn silicium is afhankelijk van een aantal parameters. Dit zijn enkele voordelen van beide technologieën:

Monokristallijn silicium

  • geeft een hoger vermogen per m2. Zo kan je op eenzelfde oppervlakte met monokristallijn silicium meer vermogen opwekken
  • wekt meer stroom op bij direct zonlicht
  • esthetisch uitzicht: volledig zwart paneel

Polykristallijn silicium

  • heeft een goedkopere productiekostprijs
  • wekt meer stroom op bij diffuus licht, dit wil zeggen bij bewolkt weer en zijdelingse instraling

Onze aanbevelingen:

De opbrengst per geïnstalleerde wattpiek (Wp) verschilt weinig bij monokristallijn of polykristallijn.

  • Als de panelen veeleer oost- of westwaarts gericht zijn, dan raden we polykristallijne panelen aan. Deze renderen beter bij zijdelingse instraling.
  • Als de beschikbare oppervlakte voor zonnepanelen beperkt is, dan leveren monokristallijne panelen meer vermogen op.

Wat kwaliteit en garantie betreft scoren mono- en polykristallijne panelen even goed. De panelen van onze fabrikanten leveren na 10 jaar nog steeds minstens 90 % van de opbrengst en na 25 jaar nog steeds minstens 80 %. Door te kiezen voor kwaliteitsmerken loopt dat cijfer nog op.

Bel ons om uw situatie te bespreken en het juiste type zonnepanelen te kiezen!